Pregled zadnjeg oka - FOU

image

Pregled očnog dna(pregled fundusa), pomaže pri otkrivanju i prevenciji mnogih očnih bolesti. Nepravilnosti u prikazivanju ovih unutrašnjih struktura mogu ukazivati na bolest oka.Sagledavanje krvnih sudova oka je izuzetno važno kod mnogih bolesti (hipertenzija, dijabetes,sistemske bolesti…) , na taj način se prati i čuva zdravlje oka. Redovnim pregledom očnog dna mogu se na vreme prepoznati promene koje ukazuju na neko oštećenje. Očno dno ( fundus oculi) je unutrašnji deo oka koji se nalazi iza sočiva.

    Pregled očnog dna podrazumeva:
  • pregled staklastog tela,
  • papile vidnog živca,
  • krvnih sudova mrežnjače,
  • makule (žute mrlje) i
  • perifernih delova mrežnjače (retine).

Pregled očnog dna se može vršiti na uskoj zenici, neproširenoj, ali je u velikom broju slučajeva za potpuni pregled periferije potrebno proširiti zenice. Za to se koriste kapi za širenje zenica, čije dejstvo je kratkotrajno. Za pregled perifernih delova mrežnjače ponekad se koriste specijalna kontaktna stakla koja se postave na prethodno anesteziranu rožnjaču. Ova metoda se koristi samo izuzetno i ne spada u redovni pregled očnog dna.

fou

Pregled očnog dna je bitan za utvrđivanje njegovog stanja, kao i stanje krvnih sudova, žute mrlje i periferije mrežnjače. Pomaže pri otkrivanju, ali i prevenciji mnogih očnih bolesti.